Det är populärt att handla både skönhet och annat på nätet och det med rätta  – oftast är det både billigare och enklare att shoppa online än i verkliga världen. Men det finns stunder då risker uppenbarar sig på internet och detta har för konsumenters del främst att göra med bedragare som stjäl identiteter och sedan handlar i ens namn. Hur skyddar man sig egentligen på bästa sätt?

betala-ra%cc%88kningDet är många som väljer att shoppa sin ekologiska skönhet på nätet, i stället för att besöka en fysisk butik på en gågata eller i en galleria. När det kommer till just skönhet lär man som konsument vara litet vaksam när man handlar online, detta för att inte råka ut för kopior av olika slag eller att produkten innehåller olika ämnen som inte är godkända av Läkemedelsverket. Mer om detta har det skrivits tidigare här bland annat.

När det kommer till att shoppa på nätet gäller det generellt att vara på sin vakt och endast handla av betrodda aktörer, något som kan vara lättare sagt än gjort att göra. Men för att undvika att råka ut för en bedragare krävs lite eftertänksamhet och sunt förnuft, blandat med knep och tricks givetvis.

Skydda dig mot identitetsintrång så här

På Polisens hemsida finns det gott om råd när det handlar om att shoppa på internet. Det har bland annat blossat upp en hel del id-kapningsproblem de senaste åren och för att skydda sig krävs rätt tänk. Polisen råder konsumenter att skydda sig mot identitetsintrång genom att inte öppna okänd e-post eller okända länkar hur som helst. Risken finns nämligen att detta kan medföra att datorn blir smittad av ett virus som i sin tur kopierar inloggningsuppgifter och annat viktigt. Gärna ska en heller inte använda samma lösenord till olika sidor och tjänster – trots att detta känns enklast.

Om du råkar tappa bort en identitetshandling, ett pass till exempel, se då till att anmäla det till både Polisen och eventuella kreditupplysningsföretag. Du kan nämligen kostnadsfritt spärra ditt personnummer. Och är det så att du får hem fakturor för varor du inte beställt så lär du bestrida dessa samt polisanmäla bedrägeriet så snart som möjligt. Mer om hur du gör det kan du läsa om här.