Pormaskar, små vita eller svarta prickar på huden, är ett av de vanligaste skönhetsproblemen. En pormask består av talg och döda hudceller, och om den blir inflammerad bildar den en finne. Med rätt behandling går det att bli av med pormaskar, men man måste vara beredd på att det tar lite tid.

Hudens porer släpper ifrån sig talg och svett: det är genom porerna som huden andas. När talgkörtelns mynning i poren täpps till bildas en pormask, som kan vara vit eller svart. Den svarta färgen beror på att ett pigment i huden oxiderar, så det beror inte på smuts i poren. Eftersom vi har flest talgkörtlar på ryggen, på bröstet och i ansiktet är det också där som det är vanligast att man får pormaskar.

Hur drabbad man är av pormaskar har till stor del genetiska orsaker. Hur mycket talg som produceras av talgkörtlarna är ärftligt. Vissa har helt enkelt haft tur med generna, och har körtlar som producerar lagom mycket talg. Då hålls huden len, jämn och skyddad.

Behandling

Kvinna som genomgått pormaskbehandlingFör det mesta kan man bli kvitt pormaskarna hemma, med rätt produkter. Svarta pormaskar bildas genom en process som kallas keratinisering. För att motverka denna process bör man använda en ansiktskräm som innehåller retinol. Man ska inte rengöra huden för ofta, eftersom det torkar ut den och gör den mer känslig, men när man rengör ska man rengöra ordentligt. Använd rengöring som innehåller syror, som alfa- eller betahydrixsyror.

Försök inte klämma pormaskarna själv! Risken är stor att man bara trycker ned det som täpper till poren. Har man stora problem med pormaskar kan man boka tid hos en hudterapeut, som har speciella verktyg för att rensa porerna. I hemmets lugna vrå kan man istället lägga en ansiktsmask för att få ut orenheter ur huden.