Nu kan du komma undan att borra tänderna. Äntligen, tycker nog många, som fått ligga på bristen mer än bara någon enstaka gång. Den nya behandlingen mot ”hål i tänderna” heter laserbehandling. Den sägs vara lite mer skonsam för patientens upplevelse av situationen, dock tar den längre tid än den traditionella borren.

De flesta känner nog till att laserbehandlingar funkar som hårborttagning, att ta bort tatueringar, ärr och pigmentfläckar med. Det är en populär metod som faktiskt verkar mirakulöst, och det är egentligen förvånande att lasern har låtit vänta på sig när det gäller att laga munnen med. Och kanske har inte alla hört talas om att laser är en metod man även kan använda i tänderna. Dessutom verkar det som att allt fler föredrar den metoden framför borren, vilket kan vara förståeligt!

Laser istället för borren? Ja, tack!

Det är bland annat i UNT som man uppmärksammar metoden som ett alternativ till en vanlig borrbehandling för att fylla roten. Tandläkarna bekräftar att hittills ser metoden ut att vara lika bra som borren. Den enda nackdelen är att laser i dagsläget tar längre tid. Ändå upplever de patienter som provar laserbehandlingen att det känns mindre obehagligt med laserbehandlingen.

– Även om ingenting hittills talar för att fyllningar i laserbehandlade tänder håller sämre behövs betydligt större studier och med längre uppföljningstider än vår för att få ett definitivt svar på frågan, säger Roxana Sarmadi. – UNT.se

Även om det inte är en estetisk fråga i sig kanske det känns som att lasern är lite mindre “brutal” än borren, och kanske är de flesta därför beredda på att betala att det tar lite längre tid än den fruktade borren.