Att köpa skönhetsprodukter på nätet blir allt vanligare och den här kategorin är en utav dem som går bäst inom e-handeln. Men när man köper skönhet online måste man alltid vara lite på sin vakt.

hudvardsprodukter

För en vecka sedan var det dags för shoppinghögtiden Black Friday. Och innan dagen spådde många att det skulle bli ett köprekord, framförallt inom e-handeln. Nu kan man konstatera att Black Friday som väntat slog nytt e-handelsrekord i Sverige, skriver Dagens Handel. Enligt statistik så ökade volymen av inköp på nätet med 21 procent och omsättningen ökade med hela 59 procent. De varukategorier som stack ut extra mycket när det kom till köptryck under den här shoppingdagen var hobby, kläder, sport samt hälsa och skönhet.

Kategorin säljer bra

Skönhet och hälsa är en kategori inom e-handeln som även gått väldigt bra tidigare i år. På ehandel.se kan man läsa att snittordern sjunkit i de flesta branscher i år men i skönhetsbranschen har man faktiskt lyckats öka snittordern, speciellt under årets första kvartal. Då gick man från en snittorder på 437 kronor till ett ordersnitt på 450 kronor. Tack vare att man lyckats öka snittordern i branschen fick man ökade intäkter och under årets första period ökade intäkterna med hela 43 procent om man jämför med året innan. Man ser även att skönhetskategorin är den som man shoppar mest inom från mobilen. I den här branschen får man nu 37 procent av beställningarna just via en mobiltelefon. Varför det är just skönhetskategorin som man handlar inom mest från mobilen kan bero på att det oftare handlar om mindre köp när det kommer till skönhet. När man ska handla en soffa kanske det inte är ett lika spontant köp som man gör på språng, som exempelvis ett läppstift eller en ansiktskräm är. Dessutom är skönhetsköpen oftare billigare och man vänder sig till sidor som exempelvis Fyndiq, som har ett väldigt billigt och brett sortiment.

Se upp för kopior smink-lappstift

Om man ska handla skönhet på nätet gäller det att vända sig till sajter som man känner till och verkligen har förtroende för. Skönhetsbranschen är nämligen drabbad av mycket piratkopiering och köper man en piratkopierad skönhetsprodukt är det faktiskt så att produkten kan vara direkt farlig för huden och hälsan. Här kan man exempelvis läsa om en person som köpte ett medel som skulle ta bort acneärr på nätet. Efter att ha använt produkten fick han dock läggas in på sjukhus eftersom hans hud började att spricka kraftigt. Det medel han köpte online borde dock inte ha fått säljas som kosmetika till konsumenter inom EU eftersom medlet var starkt frätande och egentligen var en väldigt farlig kemikalieprodukt. När man handlar på nätet gäller det därför att se efter om:

  • Produkten innehåller ämnen som är godkända av läkemedelsverket.
  • Sajten som produkten köps ifrån känns pålitlig och har kontaktuppgifter.
  • Priset på produkten är rimligt och inte alldeles för billigt. Då är risken stor att produkten är en kopia.